Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

País Invisible Podcast

divulgant Occitània en podcast

  • 11
    Mecenes
  • 80.0
    mensuals
  • 976.66
    total

Adéu 2022. Bon Jorn des Aninòs.

#5 Com és el primer dia de l'any a Vall d'Aran? Adéu 2022. Bon Jorn des Aninòs. 🌅🐻

Arreu de la xarxa, esteu preguntant-nos què és això del dia dels Aninòs. 

 
Si els catalans tenen "L'home dels nassos", els aranesos tenen "Els Aninòs" Què és un aninò? 
Aninò és una expressió parlada que deriva de la deformació de "Jorn der An Nò", día d'any nou. 
És una tradició comú a la Vall d'Aran, que s'ha recuperat de la memòria la dècada passada. El primer dia de l'any, la mainada anava a veure els padrins cantant aquesta cançoneta: 
 
“Bon dia e bon an,
 e aninòs vos demanam
 peth maitin de Cap d’An.” 
 
I era el moment de pagar l'estrena. Aninò ha esdevingut un sinònim de la paraula "estrena", o com potser us sona al castellà, "Aguinaldo". Les estrenes, és a dir, aquella ofrena de bona voluntat a aquells qui estimes, en el primer dia d'any. Els convides a un café, o a esmorzar, o hi ha una propineta pel net o la neta. Tot és bo per mostrar la voluntat d'acompanyar-nos durant l'any. 
 
Des del @paisinvisible us convidem a acompanyar-nos aquest 2023. Per això heu de saber que tenim promocions actives sobre subscripció, sortejos, una botiga de recursos occitans (i també us solucionem dubtes d'on trobar-ne, que conversar és de franc!) a http://paisinvisible.cat
 

Ens convideu a un café? 

 
Us demanem la vostra estrena, o ajuda monetària, a través de qualsevol de les sotscripcions de l'Aixeta, o una propina tradicional a través del nostre canal de donacions úniques per paypal.

Com sabeu, però, l'Aixeta està de promoció i podem optar a un premi de 500e si arribem als 10 sotscriptors (de qualsevol quantitat) per aquest mateix canal. 
 

Occitània per a dummies 

 
L'altra estrena que us proposem, molt més accessible, és la presència de tothom al nostre directe d'aquest dimecres 4 de gener a les 19h a Instagram, on farem una introducció de nivell zero a Occitània per badÒcs. Ho vam explicar el dia dels innnocents en aquest mateix butlletí
 
Ens deixeu una pregunta a les nostres xarxes? Si no arribeu a temps, procurarem respondre-us al següent directe! 

🍷 Marideu aquest post amb un parell de reels: